SZKÓŁKA NIE PROWADZI SPRZEDAŻY DETALICZNEJ ANI WYSYŁKOWEJ.
POBIERZ FORMULARZ I PRZEŚLIJ JAKO ZAMÓWIENIE LUB ZAPYTANIE
 

MENU
Wpisz nazwę łacińską rośliny lub nazwę polską lub tylko odmianę lub numer
Jesteś tutaj: OFERTA ZIOŁA

ZIOŁA

Opisy oraz zdjęcia roślin będą sukcesywnie dodawane. Wszystkie aktualnie dostępne rośliny znajdą Państwo w naszym formularzu zamówień, który jest na bieżąco aktualizowany.

Indeks: XX-004

Nazwa botaniczna: ALLIUM schoenoprasum

Nazwa polska: Szczypiorek wieloletni (Czosnek szczypiorek)

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Alliaceae / czosnkowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V-IVI

Opis:
Szczypior wieloletni. Roślina o niepowtarzalnych walorach smakowych, zapachowych i leczniczych. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do: wędlin, ryb, zup, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, wieprzowiny i baraniny. Czosnek uważ

Indeks: XX-012

Nazwa botaniczna: ARTEMISIA absinthium

Nazwa polska: Bylica piołun

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 90

Rodzina bot. / polska: Asteraceae / astrowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VIII

Opis:
Bylica piołun. Aromatyczna roślina o silnie korzennym zapachu i przysłowiowo gorzkim smaku. Stosowany jest jako przyprawa do tłustych potraw, peklowania mięsa, gotowania roślin strączkowych lub jako dodatek do napojów alkoholowych - wermutu, likieru, pi

Indeks: XX-016

Nazwa botaniczna: ARTEMISIA dracunculus French Dragon

Nazwa polska: Bylica-Estragon

Wielkość pojemnika: p11

Wysokość w cm: 120

Rodzina bot. / polska: Asteraceae / astrowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VIII

Opis:
Bylica estragon. Dość ostra, esencjonalna przyprawa o aromatycznym zapachu, gorzkawym smaku i właściwościach konserwujących. Estragon używany jest w produkcji octów ziołowych i musztardy. Świeże ziele można dodawać do sałatek, zup, ryb, drobiu, baraniny,

Indeks: XX-032

Nazwa botaniczna: HYSSOPUS officinalis

Nazwa polska: Hyzop lekarski

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 60

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:
Hyzop lekarski. Popularna roślina przyprawowa o przyjemnym, korzennym, silnie kamforowym zapachu i gorzkawocierpkim, ostrym smaku; jest doskonałym dodatkiem do potraw z roślin strączkowych, zup, cielęciny, wołowiny, drobiu, sosów i gulaszu a także pasztet

Indeks: XX-033

Nazwa botaniczna: HYSSOPUS officinalis Blue

Nazwa polska: Hyzop lekarski

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 60

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:

Indeks: XX-036

Nazwa botaniczna: LEVISTICUM officinale

Nazwa polska: Lubczyk lekarski

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 150

Rodzina bot. / polska: Apiaceae / baldaszkowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:
Lubczyk lekarski. Roślina o charakterystycznym, podobnym do selera, swoistym, korzennoostrym zapachu. Jako przyprawy używa się świeżych i suszonych listków oraz korzeni; min. do zup, baraniny, gulaszu, flaków, wędlin, drobiu pieczonego, ryb, sosów, sałate

Indeks: XX-040

Nazwa botaniczna: MELISSA officinalis

Nazwa polska: Melisa lekarska

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 40

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:
Melisa lekarska. Aromatyczna roślina o przyjemnym cytrynowym zapachu. Świeże lub suszone liście używane są do przyprawiania kompotów, herbat ziołowych, lemoniad, deserów a także sałatek, omletów, sosów, twarogu, potraw z ryżu, dziczyzny. Melisa znajduje z

Indeks: XX-041

Nazwa botaniczna: MELISSA officinalis Variegata

Nazwa polska: Melisa lekarska

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VI-VIII

Opis:
Melisa lekarska. Żółtonakrapiana

Indeks: XX-047

Nazwa botaniczna: MENTHA longifolia

Nazwa polska: Mięta długolistna

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 50

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VI-X

Opis:
Mięta długolistna. Fioletowo niebieski

Indeks: XX-043

Nazwa botaniczna: MENTHA piperita

Nazwa polska: Mięta pieprzowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 40

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII

Opis:
Mięta pieprzowa

Indeks: XX-052

Nazwa botaniczna: MENTHA piperita Chocolate

Nazwa polska: Mięta pieprzowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VII

Opis:

Indeks: XX-044

Nazwa botaniczna: MENTHA piperita Mitham

Nazwa polska: Mięta pieprzowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII

Opis:
Mięta pieprzowa

Indeks: XX-049

Nazwa botaniczna: MENTHA spicata

Nazwa polska: Mięta kłosowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII

Opis:

Indeks: XX-051

Nazwa botaniczna: MENTHA spicata Moroccan

Nazwa polska: Mięta kłosowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 80

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VII

Opis:

Indeks: XX-046

Nazwa botaniczna: MENTHA spicata var. Crispa ( Mięta marokańska )

Nazwa polska: Mięta marokańska

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 25

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VII

Opis:
jasnozielona

Indeks: XX-045

Nazwa botaniczna: MENTHA suaveolens Variegata

Nazwa polska: Mięta wonna

Wielkość pojemnika: p11

Wysokość w cm: 40

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII

Opis:
Mięta wonna. Kremowobiałe obrzeżenie

Indeks: XX-050

Nazwa botaniczna: MENTHA verticillata

Nazwa polska: Mięta okręgowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 50

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VII

Opis:

Indeks: XX-048

Nazwa botaniczna: MENTHA x gracilis Variegata

Nazwa polska: Mięta imbirowa

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 45

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VI-VIII

Opis:
Mięta imbirowa. Żółtawe przebarwienia

Indeks: XX-500

Nazwa botaniczna: MYRRHIS odorata

Nazwa polska: Marchewnik anyżowy

Wielkość pojemnika: p11

Wysokość w cm: 120

Rodzina bot. / polska: Apiaceae / selerowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VI

Opis:
Powcinane, miękkie, koronkowe zielone liście. Białe baldachowate kwiatostany. Cała roślina bardzo aromatyczna o anyzowym zapachu. Dodatek do sałatek.

Indeks: XX-042

Nazwa botaniczna: ORIGANUM vulgare

Nazwa polska: Lebiodka pospolita

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 40

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-IX

Opis:
Lebiodka pospolita. Roślina przyprawowa o przyjemnym, korzennym, intensywnym, podobnym do majeranku zapachu. Jest to nieodzowny dodatek do pizzy. Suszoną lebiodkę dodaje się do pieczeni, kiełbas, zup, potraw z ryb, jaj, fasoli, pomidorów, sosów. W medycyn

Indeks: XX-039

Nazwa botaniczna: ORIGANUM vulgare ssp.hirtum

Nazwa polska: Lebiodka pospolita

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 0

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia:

Opis:
pizza oregano

Indeks: XX-062

Nazwa botaniczna: RHEUM rhabarbarum (Rzewień kędzierzawy)

Nazwa polska: Rzewień kędzierzawy (Rabarbar)

Wielkość pojemnika: p11

Wysokość w cm: 180

Rodzina bot. / polska: Polygonaceae / rdestowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V

Opis:
Rzewień (rabarbar) kędzierzawy. Roślina o docenianych walorach smakowych. Stosowana do przygotowywania kompotów, ciast. Zawiera witaminę c, B1, B2, B3. Uwaga jadalne tylko łodygi!

Indeks: XX-061

Nazwa botaniczna: RHEUM rhabarbarum Goliath

Nazwa polska: Rzewień kędzierzawy (Rabarbar)

Wielkość pojemnika: C5

Wysokość w cm: 180

Rodzina bot. / polska: Polygonaceae / rdestowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VI-VII

Opis:
lekko czerwonawe, zielone w środku łodygi. Kwaśna odmiana. Bardzo dekoracyjny kremowy kwiatostan. Uwaga jadalne tylko łodygi!

Indeks: XX-060

Nazwa botaniczna: RHEUM rhabarbarum Valentine

Nazwa polska: Rzewień kędzierzawy (Rabarbar)

Wielkość pojemnika: C5

Wysokość w cm: 200

Rodzina bot. / polska: Polygonaceae / rdestowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VI-VII

Opis:
Grube, czerwone nawet w środku, ogonki liściowe. Kwaśny smak. Uwaga jadalne tylko łodygi!

Indeks: XX-059

Nazwa botaniczna: RHEUM rhabarbarum Victoria

Nazwa polska: Rzewień kędzierzawy (Rabarbar)

Wielkość pojemnika: C5

Wysokość w cm: 120

Rodzina bot. / polska: Polygonaceae / rdestowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 0

Okres kwitnienia: VI-VII

Opis:
Super pyszna odmiana. Czerwone wybarwienie łodyg z delikatną skórką nie wymagającą obierania. Słodkawa odmiana. Uwaga jadalne tylko łodygi!

Indeks: XX-055

Nazwa botaniczna: ROSMARINUS officinalis

Nazwa polska: Rozmaryn lekarski

Wielkość pojemnika: p11

Wysokość w cm: 60

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy:

Okres kwitnienia: VI-IX

Opis:
Jasnoniebieski kwiat. Zielona, bardzo aromatyczna krzewinka. Praktycznie nie zimuje w naszej strefie. Sorry, taki mamy klimat :-)

Indeks: XX-063

Nazwa botaniczna: RUMEX sanguineus ssp. Sanguineus

Nazwa polska: Szczaw gajowy

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 40

Rodzina bot. / polska: Polygonaceae / rdestowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V-VII

Opis:
Lancetowate liście z czerwonopurpurowym unerwieniem.

Indeks: XX-091

Nazwa botaniczna: RUTA graveolens (Ruta zwyczajna)

Nazwa polska: Ruta zwyczajna

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 50

Rodzina bot. / polska: Rutaceae / rutowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V-VIII

Opis:
Ruta zwyczajna. Zioło charakteryzuje się bardzo silnym aromatem, dlatego należy stosować je z umiarem. Przyprawę stanowią liście, które można dodawać do surówek, kapusty, past twarogowych, grzybów, dziczyzny, baraniny, jaj a także sosów, zup i marynat. Na

Indeks: XX-300

Nazwa botaniczna: SALVIA officinalis

Nazwa polska: Szałwia lekarska

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 80

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V-VII

Opis:
Szałwia lekarska. Bardzo aromatyczna roślina przyprawowa i lecznicza, której świeżych lub suszonych liści używa się do zup, sosów, serów, potraw z roślin strączkowych, marynat, wątróbki i tłustych mięs. W postaci naparu z suszonych liści jest stosowana pr

Indeks: XX-090

Nazwa botaniczna: SANGUISORBA minor

Nazwa polska: Krwiściąg mniejszy

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 60

Rodzina bot. / polska: Rosaceae / różowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: V-VII

Opis:
Krwiściąg mniejszy. Roślina o przyjemnym, ostrym, ogórkowym zapachu i lekko orzechowym smaku. Najczęściej stosowana jest do garnirowania potraw, posypywania gotowanych warzyw a także do surówek, sałatek, dipów, twarożków, zielonego masła. Służy również do

Indeks: XX-082

Nazwa botaniczna: SATUREJA montana

Nazwa polska: Cząber górski

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:
Cząber górski. Roślina o niepowtarzalnym zapachu i ostrym smaku - stanowi niezastąpioną przyprawę do potraw z roślin strączkowych i kapustnych. Dodaje się ją także do dziczyzny, tłustych mięs, zawiesistych sosów, farszów, grzybów, ryb, marynat czy też pas

Indeks: XX-086

Nazwa botaniczna: THYMUS vulgaris

Nazwa polska: Tymianek zwyczajny (pospolity)

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 30

Rodzina bot. / polska: Lamiaceae / jasnotowate / wargowe

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VII-VIII

Opis:
Tymianek zwyczajny (pospolity). Roślina o bardzo mocnym zapachu i intensywnym smaku. Tymianek dodaje się do dziczyzny, wątróbki, grzybów, ziemniaków, ryb, ostrych sosów i zup. Przyprawia się nim wędliny, mielone mięso, sery, bigos, pasztety, sałatki, potr

Indeks: XX-301

Nazwa botaniczna: VALERIANA officinalis

Nazwa polska: Kozłek lekarski

Wielkość pojemnika: p9

Wysokość w cm: 120

Rodzina bot. / polska: Valerianaceae / kozłkowate

ilość sztuk na metr kwadratowy: 24

Okres kwitnienia: VI-VIII

Opis:
Kozłek lekarski. Roślina stosowana w leczeniu. KORZEŃ: MACERACJA - Moczyć 2 łyżeczki posiekanego, możliwie świeżego korzenia kozłka lekarskiego 8-10 godzin w szklance zimnej wody. Używać jako naparu uspakajającego na niepokoje i bezsenność. Dodać 2-3 krop

TEL: (+48) 74 85 86 332         email: byliny-swierk@wp.pl         PN-pt 8:00-16:00, sob 7.00-12.30